Arkitekt for hjem og hytter

(og mye annet)

Eier

Mikal Christos Hafsahl

Erfaring

20 år 

Godkjenninger

Tiltaksklasse 2

Utdanning

Om Moll

Moll lager hovedsaklig eneboliger og hytter, og drives av sivilarkitekt MNAL Mikal Christos Bjorland Hafsahl – utdannet fra NTNU og Berlin og 20 års erfaring som arkitekt. Kontoret har sentral godkjenning i tiltaksklasse 2.

I tillegg til arkitekturprosjekter driver Moll en kontinuerlig produksjon av tegninger og skulpturer. En del av disse har vært med på utsmykninger og utstillinger. Denne prosessen mater arkitekturprosjektene. Du kan se deler av denne prosessen i roteskuffen.

Utmerkelser

2022

Utstilling på Skur 2, "Arkitekter som tegner"

2016

Time kommunes byggeskikkpris

2014

Utstilling ved Forum HolzbauTrondheim

2012

Sensor ved NTNU, Tronheim

2006

1. premie, utsmykning Åsheim ungdomsskole, Trondheim

2006

1. premie Norwegian Wood, Siriskjær, kulturbyåret 2008

2003

Vestlandsutstillingen - Mouse morning melancholia

Roteskuffen

I roteskuffen finnes ufullendte prosjekter og andre merkverdige gjenstander. 

Fra en drøm til en tomt til et hjem

Arkitektur er en respons. Det kan være et terreng, omgivelser, vegetasjon, sol, utsikt, regn, vind, klima. Arkitekturen må forholde seg til strengt rasjonelle forutsetninger. Økonomi. Hverdagslogistikk. Lovverk. Parkering. Men det er alltid et emosjonelt innhold i god arkitektur. En nerve. Den har et potensiale til å formidle noe før tankene setter inn. I brystet eller i magen. I hjertet.

Alle Moll sine prosjekter utvikles selvstendig, unikt og tilpasset. En personlig relasjon til oppdragsgiver er avgjørende. Alle møter og alle tegninger utføres av samme person, fra begynnelse til slutt. Hvert enkelt prosjekt tilpasses tomt og byggherre.

God arkitektur har ofte en motstand i seg. Det er ikke alltid vi liker noe første gang. Men så skjer det en resonans eller forståelse, og noe vakkert kommer til syne. Vi får et sterkere forhold, en mer interessant og meningsfull relasjon.

Man må ta forutsetningene på alvor. Både de rasjonelle og de emosjonelle. Nysgjerrigheten. Man innhenter så mye informasjon som mulig. Både rasjonelt og emosjonelt. Kanskje man har et spor. Antydninger. Man legger vekk det forutinntatte og selvsagte. Støyer det til. Unngår de forutsigbare banene, de forutsigbare mønstrene. Holder den ivrige rasjonelle rammen på avstand litt lenger. Avdekker. Undersøker. Finner. Risikerer. Det er en tung fase. Ubarmhjertig. Utmattende og fascinerende.

Man vet det ikke på forhånd. Men det kommer. Av erfaring vet man at det kommer, bare man legger nok arbeid i det. Og man vet det blir en kamp. Frustrasjon. Man går hjem flere kvelder på rad med følelsen av noe ufullendt. Noe man hadde på tungen som aldri kom ut. Kun en antydning av noe, men som ikke konkretiserte seg i en skisse eller pappmodell. Så skjer det plutselig – noe storslagent.

God arkitektur har ofte en klarhet. En rikdom i de små situasjonene. Overraskende detaljer og materialer. Upolert. Ujålete. Noe som varer, passer og vokser. Moll lager god arkitektur som blir gode hjem. Prosessen hos Moll sikrer dere et godt hjem, med høy arkitektonisk kvalitet, et hjem som er helt spesielt for dere.